V bratislavskom parku na Račianskom mýte vyrúbu stromy

27.01.2013 Bratislava

Bratislava 27. januára (TASR) – Park na bratislavskom Račianskom mýte príde o niekoľko stromov. Vyšetrili ich celkovo 569 a 46 z nich navrhli na výrub pre vysoký stupeň poškodenia. Pre návštevníkov by mohli byť nebezpečné.

"Stromy sú napadnuté rôznymi mykotickými chorobami, chýba im kôra, majú v kmeni dutiny alebo vysušenú korunu," komentuje výsledky znaleckého posudku Adriana Kmeťková z oddelenia životného prostredia Miestneho úradu v Novom Meste. Posudok dala mestská časť vypracovať aj pre pripravovanú revitalizáciu parku.

Počet odstránených stromov sa však ešte môže znížiť. Rozhodne terénna ohliadka za účasti pracovníkov oddelenia životného prostredia a územného plánovania miestneho úradu, po dohode so zástupcami ochranárskych združení, tvrdí mestská časť Nové Mesto. Zdravotný stav 28 drevín by malo potvrdiť vyšetrenie tzv. zvukovým tomografom.

V parku budú posudzovať ešte 31 drevín, ktoré v posudku externí odborníci navrhli na výrub zo sadovníckeho hľadiska. Boli teda označené, že sú to druhy nevhodné do parku alebo nevhodné tvarovo do parkovej výsadby. Stromy však nebudú len rúbať, mestská časť sľubuje aj vysadenie nových. "Pôjde o druhy, ktoré tu majú tradíciu," tvrdí samospráva.

Keďže Nové Mesto nie je vlastníkom pozemkov, na ktorých sa park nachádza, miestny úrad sa snaží o získanie stanoviska vlastníkov jednotlivých pozemkov k výrubu drevín. "V súvislosti s rozhodovaním o drevinách v parku sa občania môžu prihlásiť do správneho konania," pripomína mestská časť.
 

Vyberte región